Akıllı şebeke; tedarikçi ve tüketici arasında karşılıklı elektronik İletişimin sağlanması amacıyla akıllı sayaç ve izleme sistemlerinin elektrik şebekelerine eklenerek elektrik şebekelerinin izlenmesi, güncellenmesi ve sürekli güvenilir, kaliteli olarak dağıtım yapılırken kullanıcı güvenliğinin sağlanması gereken bir yaklaşımdır.
Elektronik dünyası, elektrik devreleri, elektronik bileşenler ve birbirine bağlı teknolojiler ile ilgilidir. Bütün bu öğeler öncelikle dijital, analog veya her ikisinin birleşimi olarak kategorize edilebilir. Analog tasarım, sürekli değişen bir sinyal ile uğraşan bir elektronik dalıdır. Sinyallerin analog sensörlerden türetildiği ve sonraki depolama ve işleme için dijital sinyallere dönüştüğü diğer uygulamalarla birlikte radyo ve ses cihazlarında yaygın şekilde kullanılır. Dijital devreler günümüzün teknolojik dünyasının baskın bir parçası olarak görülmekle birlikte, dijital bir sistemdeki en temel bileşenlerden bazıları aslında doğada benzerlik göstermektedir.
Aydınlatma, aydınlatan ışığın spektral (tayfsal) ve ışık ölçümsel (fotometrik) tüm özelliklerini; nesnelerin ışığı yansıtma, yutma ya da geçirme ile ilgili (renkli-renksiz, koyu-açık, parlak-mat) tüm özelliklerini ve insan gözünün ışık ve renk görme özelliklerini bir bütün olarak ele alan ve bunları, görsel algılama gereksinimine göre kullanma yollarını belirleyen bir tekniktir.
Kodlama teorisi, kodların özelliklerinin ve bunların belirli uygulamalar için uygunluğunun incelenmesini sağlayan bir teoridir. Kodlar, veri sıkıştırma, kriptografi, hata algılama ve düzeltme, veri iletimi ve veri depolama için kullanılabilir.
Biyoenformatik, biyolojinin çeşitli dalları, ancak özellikle moleküler biyoloji ile bilgisayar teknolojisini ve bununla ilişkili veri işleme aygıtlarını bünyesinde barındıran bilimsel disiplin. Bir diğer tanımla, karmaşık biyolojik verilerin derlenmesi ve analiz edilmesi bilimidir.
Biyomedikal teknoloji ve biyoteknoloji, esas olarak tıpta teşhis ve tedavi amacıyla kullanılabilecek tüm madde, malzeme, aparat ve cihazların üretimi ile ilgilenen disiplinler arası bir teknoloji dalıdır.
Biyometri, yaşayan organizmaların ölçümlerine verilen genel isimdir. Parmak izleri, parmak damarı, yüz ölçümleri, avuç içi, avuç içi damarı gibi kişiye özgün biyolojik ölçümlemeler biyometri olarak adlandırılır. Biyometrik cihazlar bahsedilen bu biyometrik özellikleri ölçmek, tanımlamak ve doğrulamak amacıyla farklı alanlarda kullanılır. Günümüz teknolojilerinde biyometrik tanımlama cihazları güvenliği sağlamak amacıyla pek çok kurum ve kuruluş tarafından kullanılmaktadır.
İnsan gibi düşünmeyi esas almış ve bunları matematiksel fonksiyonlara çevirerek işlem yapan bir daldır.
Bulut güvenliği, bulutta çalışan sistemleri korumaya yönelik bir siber güvenlik disiplinidir. Bu; çevrimiçi altyapı, uygulamalar ve platformlarda verileri gizli ve güvende tutmayı içerir.
Elektrik-Elektronik devreler ve mühendislik sistemlerinin analizi (çözümleme) ve sentezine (tasarımına) yönelik kuramsal ve özellikle bilgisayar destekli yöntemler üzerine çalışmalar yapılan bilim dalıdır. Elektronik devre çözümü ve sistem tasarımı (parametre kestirim ve sezme teorisi), devre elemanlarının modellenmesi, optimizasyon yöntemleri, sistem modeli indirgeme vb. gibi konular da bu alanın çalışma kapsamında yer almaktadır.
Bir elektrik enerji sistemi , elektrik gücü sağlamak, iletmek ve kullanmak için dağıtılan bir elektrik bileşenleri ağıdır. Güç sistemine bir örnek ise, geniş bir alanda evlere ve sanayiye güç sağlayan elektrik şebekesidir.
Enerji dönüşümü enerjinin bir biçimden diğerine dönüşümüdür. Elektrik makineleri ise, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine ya da elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren ve AA gerilimin (alternatif gerilim) düzeyini değiştiren cihazlardır.
Elektrik enerjisinin üretim, iletim ve dağıtımı, güç sistemlerinin analizi, denetimi, korunması, işletilmesi, topraklama tesisleri, aydınlatma ve iç tesisat ile ilgilenen bilim dalıdır.
Elektromanyetik, Mikrodalga ve Anten Teknolojileri, elektrik-elektronik mühendisliği alanında anten, radarlar, kablosuz iletişim, biyomedikal ve biyoteknoloji, MEMs, RF ve mikrodalga, optik, fotonik, optoelektronik, nanoteknoloji, metamalzemeler, uzaktan algılama, elektronik paketleme gibi çeşitli uygulamalarla ilgilenen bilim dalıdır.
Elektronik, elektrik kullanarak bilgi işleyen, taşıyan veya depolayan elemanları ve sistemleri inceleyen bilim dalıdır.
Elektronik Harp (EH), teknolojinin kullanımını ve korunmasını kapsayan bilim olarak tanımlanmaktadır. Elektronik harp kavramı, temel olarak düşman elektronik savaş sistemlerinin potansiyeli hakkında istihbarat bilgisi edinip savunma yapmak ve taarruz gerçekleştirmek için, karşı tarafın sistemlerinden yayılan sinyalleri toplayıp analiz etmeyi amaçlayan süreçteki yürütülen çalışmaları içermektedir.
Elektronik bilgisayar destekli tasarım ( ECAD ) olarak da adlandırılan elektronik tasarım otomasyonu ( EDA ), entegre devreler ve baskılı devre kartları gibi elektronik sistemlerin tasarlanması için kullanılan bir yazılım aracıdır.
Herhangi bir sistem içerisinde yer alarak, o sistemi akıllı hale getiren elektronik donanım ve yazılım ile oluşmuş entegre sisteme gömülü sistem denir. Bu yazılımların bilgisayarlarımızdaki yazılımlardan en büyük farkı tek bir görevi yerine getirmesi ve kullanıcıyla dolaylı olarak etkileşimde bulunmasıdır.
Görüntüyü oluşturan pikseller üzerinde gerçekleştirilecek matematiksel işlemler sayesinde görüntüden anlamlı ifadeler çıkarılmasına yarayan işlemler bütünüdür.
Güç elektroniği, elektrik gücünün statik vasıtalarla, mevcut girişinden istenen elektriksel çıkış formuna verimli bir şekilde dönüştürülmesi, kontrol edilmesi ve hazırlanması ile ilgili bilim dalıdır.
Haberleşme, herhangi formdaki bir bilginin (işaretlerin, sinyallerin, mesajların, kelimelerin, metinlerin, resimlerin ve seslerin) herhangi bir ortam üzerinden (kablo, telsiz, optik ve diğer elektromanyetik ortamlar üzerinden) gönderimidir.
İşaret işleme, sistem mühendisliği, elektronik mühendisliği ve uygulamalı matematik gibi dalların en önemli konularından birisidir. Genel olarak analog ve dijital işaretler üzerinde analizler yapma, zamansal ve mekansal değişiklikleri saptayarak çeşitli sistemlere uygulama olarak tanımlanabilir.
Bir karar destek sistemi, iş veya kurumsal karar verme faaliyetlerini destekleyen, genellikle sıralama, sıralama veya alternatifler arasından seçim yapmaya dayanan bir bilgisayara dayalı bilgi sistemidir.
Kontrol teorisi, kontrol sistemleri mühendisliğinde mühendislik süreçlerinde ve makinelerde sürekli çalışan dinamik sistemlerin kontrolü ile ilgilenen bir matematik alt alanıdır. Amaç, gecikme veya aşma olmadan bir kontrol eylemini kullanarak bu tür sistemleri kontrol etmek ve kontrol stabilitesini sağlamak için bir kontrol modeli geliştirmektir.
Mekatronik, makine, elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliğine dayanan, çok kontrollü bir mühendislik dalıdır. Gelişen teknolojiye bağlı olarak birçok alan ve sektörle bağlantılı olan mekatronik hemen her evin içinde kullanılan elektronik cihazların üretiminde kullanılmaktadır.
Mikro-elektro-mekanik sistemler (MEMS), küçük ölçekli elektro-mekanik düzeneklerin ve sistemlerin incelendiği disiplinler arası bir bilim dalıdır.
Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler ayrıca supramoleküler seviyede kontrolüdür. Nanoteknolojinin ayrıca bugün moleküler nanoteknoloji olarak bahsedilen en eski ve yaygın tanımı, tam olarak makroölçek ürünlerinin imalatı için atomların ve moleküllerin kontrolünün belirli bir amacını ifade etmektedir.
Nörobilim, sinir sisteminin bilimsel çalışmasıdır. Nöronların, glia ve sinir devrelerinin temel ve ortaya çıkan özelliklerini anlamak için fizyoloji, anatomi, moleküler biyoloji, gelişim biyolojisi, sitoloji, fizik, bilgisayar bilimi, kimya ve matematiksel modellemeyi birleştiren çok disiplinli bir bilimdir.
Nükleer teknoloji atom çekirdeğinin reaksiyonlarıyla ilgilenen bilimdir. Önemli nükleer teknolojiler arasında nükleer enerji, nükleer tıp ve nükleer silah vardır.
Optik, ışık hareketlerini, özelliklerini, ışığın diğer maddelerle etkileşimini inceleyen; fiziğin ışığın ölçümünü ve sınıflandırması ile uğraşan bir alt dalıdır. Optik, genellikle gözle görülebilen ışık dalgalarının ve gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi ışık dalgalarının hareketini inceler. Fotonik, bir fiziksel parçacık olan elektronun belirli çerçevedeki uygulama/kullanım alanına elektronik denildiği gibi, yine elektromanyetik radyasyonun partiküler karakter sergilediği için bir parçacık olarak ele alınan kuantumu yani fotonunun belirli çerçevedeki kullanım/uygulama alanlarının teorik zeminidir.
Optoelektronik ya da diğer adıyla optronik, ışıkla ilgili elektronik araçlar ya da sistemler üzerine çalışmalar ya da uygulamalar yapan, fotoniğin alt dalıdır.
Ölçme tekniği, evrende var olan olayları kontrol altına almanın ve yönetebilmenin temel bilimidir. Karşılaştırma yöntemlerine dayanır, fiziksel büyüklükleri temel alır. Fiziksel büyüklüklerin matematik ile tanımlanıp, kontrol edilmelerine imkân verir.
Robotik, robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalıdır.
Sayısal tasarım, var olan verinin veya bilginin bilgisayar gibi bir ortama aktarılması sayısallaştırma işlemidir.
Süperiletkenlik, süperiletken adı verilen maddelerin karakteristik bir kritik sıcaklığın altında derecelere soğutulmasıyla ortaya çıkan, maddenin elektriksel direncinin sıfır olması ve manyetik değişim alanlarının ortadan kalkması şeklinde görülen bir fenomendir.
Veri madenciliği, büyük ölçekli veriler arasından faydalı bilgiye ulaşma, bilgiyi madenleme işidir. Büyük veri yığınları içerisinden gelecekle ilgili tahminde bulunabilmemizi sağlayabilecek bağıntıların bilgisayar programı kullanarak aranması olarak da tanımlanabilir.
Yapay görme, genellikle endüstride otomatik inceleme, proses kontrolü ve robot rehberliği gibi uygulamalar için görüntüleme tabanlı otomatik inceleme ve analiz sağlamak için kullanılan teknoloji ve yöntemlerdir.
Yapay öğrenme, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri öğrenebilen canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti ve insan öğrenmesine özgü olan, algılama, öğrenme, çoğul kavramları bağlama, düşünme, sorun çözme, iletişim kurma, çıkarım yapma ve karar verme gibi yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergilemesi beklenen yapay bir işletim sistemidir.
Yapay zekâ, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından görüntülenen doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir.
Yarı iletken üzerine yapılan mekanik işin etkisiyle iletken özelliği kazanabilen, normal şartlar altında yalıtkan olan maddelerdir.
Yenilenebilir enerji, güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gelgitler, dalgalar ve jeotermal ısı gibi karbon nötr doğal kaynaklardan elde edilebilen ve insan zaman ölçeğinde doğal olarak yenilenen kaynaklardan elde edilebilen enerjiye denir.
Yüksek gerilim (yüksek voltaj), genel olarak yaşayan canlılara zarar verecek yükseklikte voltajdaki elektrik enerjisi anlamına gelir. Yüksek gerilim taşıyan gereçler ve iletkenler belirli güvenlik gereklilikleri ve prosedürlerini temin etmelidir.